Annie M.G. Smidt park

 

Opdrachtgever:gemeente Lansingerland
I.s.m.:Franz Ziegler architecten en SmitsRinsma groenadviseurs
Planvorming:2006-heden
Uitvoering:2008-heden (gereed 2015)
Locatie:Bergschenhoek - Berkel

 

Het Annie MG Schmidt Park ligt in een versnipperde zone tussen Bergschenhoek en Berkel. De zone wordt aan de ene zijde begrensd door de cultuurhistorische Landscheidingsdijk en aan de andere zijde door de zware infrastructuurbundel van de Hogesnelheidslijn en de busbaan Rotterdam-Zoetermeer.

Over de gehele lengte van het terrein is een parkwal ontworpen met een steile helling aan de zijde van de infrastructuurbundel en een flauwe helling richting de Landscheidingsdijk. De wal brengt samenhang in het gebied, laat het park groter lijken dan het is en zorgt voor een schone horizon. Diverse fiets- en wandelpaden leggen verbindingen in het park, zowel in de lengte- als dwarsrichting. De bouwvolumes van het zwembad en een horeca-voorziening zijn ingepast in de helling van de wal. De parkweiden zorgen voor beschutte vrije ruimten. Zij kunnen worden gebruikt als manifestatieveld of voor sport en spel.