Berg Idylle_door Stijn Brakkee

 

Idylles Park Lingezegen

Contemplatieve binnenwerelden in Park Lingezegen

Opdrachtgever: Projectbureau Park Lingezegen
I.s.m.:Eventarchitectuur (Herman Verkerk), Paul Kuipers (Berg Idylle) studio Ossidiana (Bos Idylle)
Planvorming:Berg Idylle 2010-2011, Bos Idylle 2017-2018
Oppervlak:Berg Idylle ca. 4.5 ha, Bos Idylle ca. 2 ha
Locatie:Park Lingezegen, Gelderland

 

Voor Park Lingezegen heeft Event Architecture drie idylles ontwerpen, waarvan er 2 in samenwerking met Feddes/Olthof zijn gerealiseerd; de Berg Idylle en de Bos Idylle. De idylles zorgen voor een ‘gedramatiseerde, verhevigde landschapsbeleving’. De idylles geven ruimte voor contemplatie, in contrast met het levende landschap van Park Lingezegen en al de dynamiek die daarbij hoort.

Berg Idylle

De Berg Idylle transformeert een lastige plek in Park Lingezegen tegen de A325 tot een rustplek voor recreanten. De rand van de Berg Idylle bestaat uit een reeks van beboste eilandjes. Samen vormen zij een stapsteen in de natuurgebieden tussen de Rijn en de Waal. Langs de rand van de Berg Idylle ligt een reeks van beboste eilanden, die een ecologische stapsteen vormen tussen de natuurgebieden van de Waal en de Rijn. De nieuwe grondvorm heeft een terrasvormige opbouw. Vanaf de poort leidt een route naar de top met de pergola, waar zicht is over het weidse komgebied. Een lange urnenmuur begeleidt de route. Aan de zijde van de A325 zoekt een sober vormgegeven talud de samenhang met de aangrenzende aanlanding van het viaduct.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bos Idylle

De Bos Idylle is een ode aan de rijke geschiedenis van de plek. In de 13e eeuw werd een kasteel gebouwd dat in de 17e eeuw is vervangen door Huis te Ressen. Door de aanleg van snelwegen en het gebruik als opslagterrein raakte het terrein in verval.

De Bos Idylle haalt het terrein uit de vergetelheid. Innovatieve betonblokken laten de contouren en dikte van de voormalige kasteelmuren zien. Het geheel is opgenomen in een natuurlijke wereld van een eiken-berkenbos, bloemrijk grasland en een bomenweide van hoogstamfruitbomen. Het voormalige gronddepot is verwerkt in nieuwe glooiingen. De bosaanplant omarmt het gebied en zorgt voor afscherming richting de snelweg. Een ring van walletjes rond het vroegere kasteel zorgt voor een extra inbedding. In de nieuwe bosrand ligt een halfronde zitplek, gericht op de toren van Ressen. De entreepoort markeert de grens van de binnenwereld.