Sluiseiland

Malburgen, Arnhem

Opdrachtgever:Nikkels bouwbedrijf
I.s.m.:FARO architecten, Linq vastgoedontwikkeling en NTP Groep
Planvorming:2020-2021
Uitvoering:2021-2022
Locatie:Malburgen, Arnhem

 

In samenwerking met FARO, Linq en NTP heeft Feddes/Olthof het schetsontwerp gemaakt voor Sluiseiland te Malburgen. Sluiseiland heeft een prachtige landschappelijke context. Volledig door water omsloten in de groene noordwesthoek van Malburgen, met uiterwaardenpark Meinerswijk naast de deur en dichtbij het Arnhemse stadscentrum. De plek van een voormalige sluis gaf inspiratie voor een bijzondere buitenruimte met vlonders in de bosrand. Sluiseiland verbindt stad en land, laat cultuurhistorie spreken, speelt met water, versterkt de natuur en geeft ruimte aan buitenmensen.

 

 

 

Impressie - entree zuidhoek

 

 

 

Eilandgevoel
Oevers en bebouwing zijn als één geheel vormgegeven. Bij de westelijke bosrand heeft Sluiseiland een natuurlijk karakter, aan de oostzijde sluit de inrichting van het eiland aan op de bestaande bebouwing en het park. Bijzondere bruggen en een boardwalk versterken het eilandgevoel.

 

 

 

 

 

 

(In de ban van de Betuwse dijken - Alterra, 2004)

 

 

 

 

Sluiseiland laat cultuurhistorie spreken
De locatie van de voormalige sluis is in het ontwerp uitgewerkt tot een aantrekkelijke verblijfsplek en route langs het water. De compacte ruimte en de menging van functies voor jong en oud maken dat bewoners elkaar op de boardwalk tegenkomen en thuis voelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sluiseiland speelt met water
In de rand van Malburgen geeft Sluiseiland een plek waar gespeeld, gevist, gevaren en gezwommen kan worden. De touwbrug, het trekpontje en de boardwalk nodigen uit om te spelen en te verblijven. In het groene hart van het eiland is een glijbaan in de helling opgenomen.

 

 

Sluiseiland geeft ruimte aan buitenmensen
Sluiseiland heeft een netwerk van groene plekken en routes. Vanaf het eiland leiden routes naar de omgeving, zoals het pompgebouwtje aan de dijk en de uiterwaarden van Meinerswijk. De buitenruimtes zijn veilig, bieden variatie en beschikken over ‘sociale ogen en oren’.

 

Impressie - straatprofiel

 

Impressie - binnenhofje

 

 

Sluiseiland versterkt de natuur
Sluiseiland biedt ook een fijne leefruimte aan planten en kleine dieren. De keuze van de planten in en rond Sluiseiland is afgestemd op de wensen van de gidsdieren en op de lokale soortenlijst. Vooral huismussen, gierzwaluwen, bijen en vlinders profiteren van de nieuwe biotopen.