Snelfietsroute Rotterdam - Zoetermeer

Schetsontwerp

Opdrachtgever:gemeente Lansingerland, gemeente Rotterdam, gemeente Zoetermeer en MRDH
I.s.m.:Trafique, Ro'dor
Planvorming:2019
Locatie:Rotterdam, Lansingerland en Zoetermeer

In de Metropoolregio Rotterdam Den Haag staat het vervoersnet onder druk door toenemende aantallen automobilisten. De fiets biedt een gezond en duurzaam alternatief voor de auto. Daarom ontwikkelt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een snelfietsroutenetwerk. De route Rotterdam – Zoetermeer is één van deze snelfietsroutes die door Feddes/Olthof ism Trafique en Ro’dor is uitgewerkt tot een schetsontwerp.

 

De route zorgt voor een goede bereikbaarheid van woon- en werkgebieden, is onderdeel van de historie van het gebied en vormt een aantrekkelijk en afwisselend fietspad. Om het gebruik van de route zoveel mogelijk te stimuleren zijn er vijf ontwerpprincipes ontwikkeld die bijdragen aan een prettige fietsroute (zie afbeelding). Deze ontwerpprincipes zijn tevens door de MRDH overgenomen als algemene principes voor alle fietsroutes binnen hun netwerk.

Vervolgens zijn de ontwerpprincipes toegepast in het schetsontwerp op de verschillende deelgebieden die elk hun eigen identiteit en uitstraling hebben.

Voor de hele route worden vijf verschillende ontwerpprincipes gehanteerd. Deze principes zijn door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag overgenomen en toegepast op alle metropolitane fietsroutes in de omgeving

 

 

 

Twee nieuwe profielen van de fietsroute: een door het stedelijk gebied en een over de landscheiding. De brede maatgeving en de betonband langs de route zorgen voor eenheid in de uitstraling

 

 

 

Een impressie van de fietsroute door het stedelijk gebied ter hoogte van de Schieweg in Rotterdam